Beleggen bij Meesman review 2024: ervaringen en mening - Finansjaal (2024)

Beleggen bij Meesman review 2024: ervaringen en mening - Finansjaal (1)

Meesman review in het kort:

Meesman is dé pionier van indexbeleggen in Nederland. Eenvoud staat centraal bij Meesman. Beleggen wordt heel makkelijk gemaakt door de selectie van fondsen en het gebruiksvriendelijke platform.

Sinds 2005 maakt Meesman indexbeleggen mogelijk voor iedereen. Meesman is een degelijke, Hollandse organisatie die vertrouwen uitstraalt. Door het gemak is Meesman wel iets duurder dan als je alles helemaal zelf zou doen. Voor de belegger die ‘hands-off’ wil beleggen is Meesman echter ideaal.

Voordelen
Eenvoud
Indexbeleggen
Veiligheid

Nadelen
Hogere kosten

Inhoud van dit artikel

 1. Meesman
  • De schitterende eenvoud van indexbeleggen
 2. Meesman review: veiligheid
  • AFM vergunning
  • Toezicht
  • Vermogensscheiding
 3. Meesman review: kosten
  • Transactiekosten
  • Fondskosten
  • Geen dividendlekkage
 4. Meesman review: aanbod
 5. Meesman review: platform
 6. Beleggen bij Meesman
  • Stap 1: Portefeuille samenstellen
  • Stap 2: Rekening openen
   • 1) Soort rekening kiezen
   • 2) Contactgegevens
   • 3) Identiteitsbewijs
   • 4) Persoonsgegevens
   • 5) Belastinggegevens
   • 6) Bankrekening
   • 7) Identiteit verifiëren
   • 8) Gebruikersnaam en wachtwoord kiezen
   • 9) Overige vragen
   • 10) Gegevens controleren en bevestigen
  • Stap 3: Geld inleggen
 7. Meesman review: samenvatting
  • Voordelen
  • Nadelen
 8. Conclusie
Ontdek welke broker bij jou past!
Door het grote aanbod van brokers kan het toch lastig zijn om een goede keuze te maken. Daarom hebben we een aantal opties voor je op een rij gezet zodat het makkelijker wordt om te kiezen.

Brokers vergelijken

Meesman

Meesman is een online fondsbeheerder die indexbeleggen sinds 2005 mogelijk maakt in Nederland. Hun filosofie is eenvoudig. Deze is namelijk het beleggen in wereldwijd gespreide indexfondsen voor een lange termijn.

Meesman is geschikt voor de beleggers die niet veel met hun beleggingen bezig willen zijn. Daarom is Meesman ideaal voor de ‘hands-off’ belegger. Je stelt één keer in wat je precies wil en je hoeft er daarna niet teveel meer mee bezig te zijn.

De schitterende eenvoud van indexbeleggen

Wellicht ken je het boek De schitterende eenvoud van indexbeleggen. Dit is geschreven door een van de oprichters van Meesman. Als je het nog niet kent, dan is het boek zeker een aanrader.

Meesman review: veiligheid

Als eerste kijken we naar veiligheid. Je wil natuurlijk wel dat je geld goed terecht komt. Wat is belangrijk om te weten?

AFM vergunning

Meesman heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en staat ook onder toezicht van deze financiële waakhond. Dit betekent dat ze aan strenge Nederlandse wetgeving moeten voldoen. Voor veel beleggers geeft dit een veilig gevoel omdat je er daardoor vanuit kunt gaan dat ze de regels goed volgen.

Toezicht

Buiten het feit dat Meesman onder toezicht staat bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) staan ze ook onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB).

Daarnaast hebben ze ook een Raad van Toezicht. Deze Raad van Toezicht is er om de belangen te beschermen van de klanten van Meesman.

Dit onafhankelijke orgaan is voor beleggers een geruststelling. Intern wordt er dus ook gecontroleerd of Meesman er is voor haar klanten.

Vermogensscheiding

Meesman doet aan vermogensscheiding. Dit betekent dat de beleggingen van haar klanten op naam staan van een stichting die speciaal voor dit doel is opgericht. Dit is een aparte juridisch entiteit waardoor de beleggingen volledig zijn afgeschermd van het vermogen van Meesman. Wanneer Meesman failliet zou gaan zijn jouw beleggingen daarom beschermd.

Meesman review: kosten

Kosten hebben een grote impact op je rendement. Dit is daarom ook een van de belangrijkste dingen om op te letten bij beleggen. Gelukkig heeft Meesman ook de kosten eenvoudig gehouden.

Meesman maakt indexbeleggen erg makkelijk. Iedereen kan beleggen bij Meesman. Voor het gemak dat je krijgt bij Meesman zijn de kosten vergelijkbaar met soortgelijke aanbieders. In vergelijking met andere partijen waarbij je zelf meer moet doen is Meesman wat duurder.

Transactiekosten

Je betaalt transactiekosten elke keer als je belegt. Deze kosten zijn 0,25% van het orderbedrag. Omdat je voor de lange termijn belegt bij Meesman komt het waarschijnlijk niet vaak voor dat je veel transacties zult doen. Bij maandelijks beleggen betaal je deze kosten wel elke maand weer.

Fondskosten

Daarnaast zijn er ook nog jaarlijkse kosten. Dit zijn de beheerkosten, inclusief fondskosten. Meesman rekent deze kosten omdat ze de fondsen zelf beheren. Meesman brengt deze kosten in rekening voor het samenstellen van de fondsen, het onderhouden van het platform en het betalen van haar medewerkers. Bij Meesman zijn deze kosten 0,50% per jaar van het belegde vermogen.

Geen dividendlekkage

Bij dividendlekkage kun je (een deel van) de dividendbelasting die je hebt afgedragen in het buitenland niet meer terugvragen. De oorzaak hiervan is vaak de belastingverdragen van het land waarin het fonds is gevestigd en waar het betreffende bedrijf is gevestigd.

Een groot voordeel qua kosten bij Meesman is dat ze geen dividendlekkage hebben. Dit kan zo’n 0,30% tot 0,50% per jaar schelen wanneer je het vergelijkt met fondsen en ETF’s die wel dividendlekkage hebben.

Meesman review: aanbod

Het aanbod van Meesman bestaat uit vijf aandelenfondsen en twee obligatiefondsen. Wat dat betreft is het een beperkt aanbod, maar dat hoeft niet voor iedereen een nadeel te zijn. Het is een extra dienstverlening van Meesman om deze fondsen te selecteren. Voor beginners kan deze beperkte keuze juist fijn zijn. Je verdwaalt op deze manier niet in het grote aanbod van verschillende aandelen en ETF’s.

Beleggen bij Meesman review 2024: ervaringen en mening - Finansjaal (2)

Meesman review: platform

Het platform van Meesman is zoals je al zou verwachten erg eenvoudig. Meesman heeft momenteel geen app. Ze zijn echter wel bezig om een app te ontwikkelen.

Als je inlogt bij Meesman in je browser heb je verschillende menuopties. Om het nog makkelijker voor je te maken hebben we alle menuopties even kort voor je besproken.

Beleggen bij Meesman review 2024: ervaringen en mening - Finansjaal (3)
 • Mijn gegevens. Onder mijn gegevens vind je jouw persoonlijke gegevens. Denk hierbij aan je naam, contactgegevens en de tegenrekening die je gebruikt.
 • Portefeuille. Hier zie je een overzicht van je fondsen waarin je belegd hebt. Deze zijn gesplitst in aandelen en obligaties. Je kunt de waarde van elk fonds zien en de weging in je portefeuille.
 • Waardeontwikkeling. Je kunt hier een grafiek zien met de waardeontwikkeling van je beleggingen bij Meesman. Onderaan staat nog een tabel met dezelfde data. Hier worden ook de kosten inzichtelijk gemaakt.
 • Resultaten. Bij resultaten kun je het resultaat zien van fondsen die je nog niet hebt verkocht (ongerealiseerd resultaat) en van fondsen die je wel hebt verkocht (gerealiseerd resultaat).
 • Opdrachten. Hier kun je nieuwe orders doen. Je kunt kiezen voor eenmalige opdrachten of maandelijkse opdrachten. Ook kunnen hier opdrachten gewijzigd worden en zijn de lopende opdrachten zichtbaar.
 • Transacties. Een overzicht van alle transacties die er zijn gedaan.
 • Afschriften. Je kunt hier een jaaroverzicht downloaden.
 • Uploaden. Een nieuwe identiteitskaart of een formulier dat Meesman nodig heeft kun je onder dit kopje uploaden.

Beleggen bij Meesman

Net zoals hun filosofie is het beleggen bij Meesman ook eenvoudig. Je kunt beginnen met beleggen bij Meesman in drie simpele stappen.

Stap 1: Portefeuille samenstellen

Allereerst moet de beleggingsmix kiezen. Hierbij kies je de mix tussen aandelen (groei) en obligaties (stabiliteit). Het is aan jou om de juiste verhouding tussen aandelen en obligaties te bepalen.

Wat deze verhouding is hangt erg af van je beleggingshorizon en risicotolerantie. Om een beter beeld te krijgen kan het handig zijn om een beleggingsplan op te stellen waar je over deze dingen nadenkt.

Daarna kun je de fondsen kiezen. Zoals we eerder hebben gezien heb je de keuze uit vijf aandelenfondsen en twee obligatiefondsen. Deze zijn door Meesman ook beoordeeld op basis van het risico.

Stap 2: Rekening openen

Het openen van een rekening kan bij Meesman heel eenvoudig online. We zullen door alle stappen heen lopen. Je kunt je voortgang tussentijds altijd opslaan om later verder te gaan.

1) Soort rekening kiezen

Als eerste moet je kiezen of je een rekening opent voor één persoon, twee personen, een kind of een bedrijf. In dit voorbeeld gaan we verder met een rekening voor één persoon. Daarom kunnen de stappen hierna iets afwijken als je voor een andere optie kiest.

Beleggen bij Meesman review 2024: ervaringen en mening - Finansjaal (4)

2) Contactgegevens

Bij deze stap vul je een aantal contactgegevens in. Je moet je naam, telefoonnummer en e-mailadres invullen.

Beleggen bij Meesman review 2024: ervaringen en mening - Finansjaal (5)

3) Identiteitsbewijs

Deze stap kan misschien een beetje vreemd overkomen, maar dit is een wettelijk verplicht onderdeel. Meesman is verplicht om je identiteit te verifiëren omdat het om een financieel product gaat.

Je kunt kiezen tussen een paspoort, identiteitskaart of een verblijfsvergunning. Je kunt hier gemakkelijk een foto van maken. Daarna wordt je identiteit gecontroleerd door Meesman. Dit duurt ongeveer een halve minuut.

Beleggen bij Meesman review 2024: ervaringen en mening - Finansjaal (6)

4) Persoonsgegevens

In deze stap vul je jouw persoonsgegevens in. Veel van deze gegevens zullen al ingevuld zijn aan de hand van de vorige stappen. Daarom hoef je alleen aan te vullen wat nog niet is ingevuld en te controleren wat al is ingevuld.

Beleggen bij Meesman review 2024: ervaringen en mening - Finansjaal (7)

5) Belastinggegevens

In deze stap moet je eigenlijk alleen aangeven of je ook belastingplichtig bent in een ander land dan Nederland. Voor de meeste mensen zal het antwoord hier ‘nee’ zijn.

Beleggen bij Meesman review 2024: ervaringen en mening - Finansjaal (8)

6) Bankrekening

Om geld in- en uit te boeken bij Meesman heb je een tegenrekening nodig. Dit is waarschijnlijk gewoon je bankrekening. In deze stap geef je aan welke rekening dit is.

Beleggen bij Meesman review 2024: ervaringen en mening - Finansjaal (9)

Uiteindelijk moet je nog aangeven of de rekening op naam staat van een tweede persoon.

Beleggen bij Meesman review 2024: ervaringen en mening - Finansjaal (10)

7) Identiteit verifiëren

Daarna moet je je identiteit dan nog verifiëren via iDIN. Dit gaat heel eenvoudig. Je hoeft alleen in te loggen op de omgeving van je eigen bank.

Beleggen bij Meesman review 2024: ervaringen en mening - Finansjaal (11)

8) Gebruikersnaam en wachtwoord kiezen

We zijn bijna klaar. In deze stap kies je een gebruikersnaam en wachtwoord dat je gaat gebruiken voor het inloggen bij Meesman.

Beleggen bij Meesman review 2024: ervaringen en mening - Finansjaal (12)

9) Overige vragen

Uiteindelijk worden er nog een aantal vragen gesteld. Maak je geen zorgen, wat je hier invult is helemaal niet bindend. Meesman wil graag een indicatie hoeveel je gaat beleggen en hoe je Meesman hebt leren kennen. Bovendien kun je je hier inschrijven voor de nieuwsbrief.

Beleggen bij Meesman review 2024: ervaringen en mening - Finansjaal (13)

10) Gegevens controleren en bevestigen

Als laatste is er een scherm met alle gegevens die je in de eerdere stappen hebt ingevuld. Controleer je gegevens en ga eventueel terug als je nog dingen moet wijzigen. Verder staan op deze pagina ook de voorwaarden. Lees deze goed door. Als je op verzenden klikt dan open je de rekening.

Let op, wanneer je een rekening hebt geopend moet je deze nog activeren via e-mail. Kijk ook zeker even in spam wanneer je de e-mail niet kunt vinden.

Stap 3: Geld inleggen

Je hebt twee keuzes als je wil beleggen bij Meesman. Je kunt eenmalig een bedrag beleggen of dit maandelijks doen.

In het eerste geval is het minimumbedrag wat je moet storten €10.000. Daarna kun je extra stortingen doen vanaf €20. We snappen dat het best veel geld is.

Gelukkig kun je ook met kleinere bedragen beleggen. Als je namelijk maandelijks belegt dan kun je dit al doen vanaf €100. Je kunt deze €100 ook verdelen over verschillende fondsen.

Dit wordt dan automatische elke maand voor je belegt. Dit is een voordeel voor de mensen die niet veel met beleggen bezig willen zijn. Bij Meesman kun je de maandelijkse incasso instellen en je hoeft er daarna niet meer naar te kijken.

Door het maandelijkse inleggen doe je aan Dollar Cost Averaging. Je verkleint hiermee het risico dat je toevallig op een piek in de markt koopt.

Meesman review: samenvatting

Hier vind je de samenvatting van deze Meesman review. De belangrijkste voordelen en nadelen hebben we hier voor je bij elkaar gezet.

Voordelen

 • Eenvoud. Beleggen bij Meesman is makkelijk. Het platform is gebruiksvriendelijk en je kunt zelfs een automatische maandelijkse order instellen. Het geld wordt dan elke maand van je rekening geschreven en belegt. Bovendien maken ze het ook makkelijk door een voorselectie te maken van de beste fondsen.
 • Indexbeleggen. Meesman is dé voorloper op het gebied van indexbeleggen in Nederland. Door deze passieve manier van beleggen zijn de resultaten het hoogste op de lange termijn.
 • Veiligheid. Naast het toezicht van de Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Meesman ook nog een interne raad van toezicht. Deze raad komt op voor de belangen van de klanten van Meesman. Bovendien doet Meesman aan vermogensscheiding.

Nadelen

 • Kosten. Wanneer je Meesman vergelijkt met vermogensbeheer zijn de kosten beduidend lager. De kosten zijn wel wat hoger dan als je alles zelf zou doen. Voor de eenvoud en gemak betaal je dus wel een prijs.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan onze Meesman review. Meesman maakt indexbeleggen dus toegankelijk voor iedereen. Voor dit gemak betaal je iets hogere kosten, maar deze zijn nog steeds een stuk lager dan bij vermogensbeheer. Als je niet teveel wil bezig zijn met beleggen dan is Meesman een uitstekende keuze.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Beleggen bij Meesman review 2024: ervaringen en mening - Finansjaal (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated:

Views: 5618

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.