Hoe kun je beginnen met beleggen in een ETF? - Finansjaal (2024)

Veel mensen weten niet hoe ze moeten beginnen met beleggen in een ETF. Dat is jammer, want een goed begin is het halve werk. In dit artikel laten we je zien hoe je in 5 stappen makkelijk kunt beginnen met beleggen in een ETF.

Inhoud van dit artikel

  1. Wat is een ETF?
  2. Waarom zou je beginnen met beleggen in een ETF?
  3. In 5 stappen beginnen met beleggen in een ETF
    • Stap 1: beleggingsplan opstellen
    • Stap 2: een index kiezen
    • Stap 3: een ETF portefeuille samenstellen
    • Stap 4: een broker kiezen
    • Stap 5: monitoren en herbalanceren
  4. Conclusie

Wat is een ETF?

Wat is een ETF? Het antwoord op deze vraag is natuurlijk wel handig wanneer je wil beginnen met beleggen in een ETF.

ETF staat voor ‘Exchange Traded Fund’. Een ETF volgt een bepaalde index, daarom worden het ook wel trackers genoemd. Zo’n index kan de wereldeconomie zijn, maar bijvoorbeeld ook de Nederlandse AEX index.

Een ETF is een mandje met verschillende aandelen. Daarnaast bestaan er ook obligatie ETF’s. Door middel van een ETF kun je dus makkelijk beleggen in veel verschillende bedrijven.

Hoe kun je beginnen met beleggen in een ETF? - Finansjaal (1)

Waarom zou je beginnen met beleggen in een ETF?

Door in een ETF te beleggen kun je in één keer beleggen in een index. In zo’n index kunnen soms wel duizenden bedrijven zitten. Je kunt op deze manier dus snel een goede spreiding krijgen.

Daarnaast zijn ETF’s goedkoop. Je hoeft namelijk veel minder transactiekosten te betalen omdat je slechts één transactie doet om in alle bedrijven te beleggen.

Tip: lees ook ons artikel over hoe je geld kunt verdienen met een ETF.

ETF’s volgen de index passief. Dit betekent dat er geen fondsmanager is (zoals bij actief beheerde beleggingsfondsen) die de markt probeert te verslaan. Dit bespaart geld. Uit onderzoek is trouwens gebleken dat het actief beheerde fondsen vrijwel nooit lukt om de index over een langere periode te verslaan.

In 5 stappen beginnen met beleggen in een ETF

Ben je enthousiast geworden en wil je ook in ETF’s gaan beleggen? In dat geval weet je misschien niet helemaal goed waar je moet beginnen. Daarom hebben we in een aantal stappen beschreven hoe je kun beginnen met beleggen in een ETF.

Stap 1: beleggingsplan opstellen

Wanneer je begint met beleggen kan een beleggingsplan opstellen handig zijn. In zo’n plan ga je nadenken over wat je precies wil met beleggen. Dit kun je later dan als houvast gebruiken. In een beleggingsplan geef je antwoord op de volgende vragen:

  • Waar sta je nu?
  • Wat je zijn je doelen?
  • Hoeveel geld je nodig hebt om deze doelen te halen?
  • Hoeveel risico je wil nemen?
  • Waar wil je in beleggen?
  • Hoe vaak ga je jouw beleggingen monitoren en herbalanceren?

Stap 2: een index kiezen

Zoals we eerder hebben gezien volgt een ETF een bepaalde index. Je moet dus voor jezelf bepalen welke index je wil volgen. Beter gezegd, je moet bepalen welke markten je wil volgen.

Stel dat je de wereldeconomie wil volgen, dan kun je dit natuurlijk doen door te beleggen in een index die de wereldeconomie volgt.

Daarnaast kun je natuurlijk ook verschillende indexen volgen die samen ook representatief zijn voor de wereldeconomie. Denk hierbij aan een Amerikaanse index (S&P 500), Europese index en een index van opkomende markten.

Je kunt dus ook verschillende ETF’s selecteren die bij jouw wens horen.

Stap 3: een ETF portefeuille samenstellen

In deze stap ga je jouw ETF portefeuille samenstellen. In sommige gevallen is dit makkelijk, terwijl het in andere gevallen wat meer werk is.

Wil je door middel van één ETF beleggen in de hele wereldeconomie, dan ben je namelijk zo klaar. In het geval dat je zelf meer invloed wil hebben op de verdeling kan het wat meer werk zijn. Je moet dan verschillende ETF’s kiezen.

We hebben voor verschillende wensen verschillende ETF’s voor je op een rij gezet. Dit maakt jouw leven een stuk makkelijker.

  • Beste ETF.
  • Beste duurzame ETF.
  • Beste hoog dividend ETF.
  • Beste opkomende markten ETF.
  • Beste Europese aandelen ETF.

Stap 4: een broker kiezen

De volgende stap is het kiezen van een broker. Eerder hebben we gekeken naar wat de beste ETF broker is. Je kunt zelf de keuze maken welke broker het beste bij je past.

Veel ETF’s kun je goedkoop aankopen bij DEGIRO. Zij hebben namelijk DEGIRO kernselectie. Dit is een lijst met ETF’s die je minimaal één keer per maand extra goedkoop kunt aankopen, onder bepaalde voorwaarden. Daarnaast rekent DEGIRO geen kosten voor het beheren van de ETF’s.

Hoe kun je beginnen met beleggen in een ETF? - Finansjaal (2)

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Krijg nu tijdelijk €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.*

*voorwaarden zijn van toepassing.

Bekijk DEGIRO!

Onze review

Stap 5: monitoren en herbalanceren

Bij stap 1 hebben we het gehad over een beleggingsplan. In zo’n plan bepaal je ook wanneer je jouw beleggingen gaat monitoren en herbalanceren.

Wanneer je verschillende ETF’s in je portefeuille hebt dan kan de verhouding die je voor ogen hebt namelijk uit balans raken. De ene ETF kan bijvoorbeeld beter presteren dan de andere ETF.

Door te herbalanceren bij beleggen herstel je de balans weer in je portefeuille. Op deze manier sluit je portefeuille onder andere weer aan bij je risicoprofiel.

Conclusie

Hopelijk heb je een beter beeld gekregen van hoe je kunt beginnen met beleggen in een ETF. Heb je nog vragen, laat het dan zeker in de reacties achter of stuur ons een mail.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te optimaliseren. Je hebt altijd de mogelijkheid om deze uit te schakelen.

instellingenACCEPTEREN

Hoe kun je beginnen met beleggen in een ETF? - Finansjaal (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 5435

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.