Hoe kun je een ETF portefeuille samenstellen? - Finansjaal (2024)

Veel mensen vinden het samenstellen van een goede ETF portefeuille lastig. Wanneer je geen rekening houdt met een aantal belangrijke punten dan kun je bijvoorbeeld teveel risico lopen. In dit artikel laten we je zien waar je allemaal op kunt letten bij het samenstellen van een ETF portefeuille zodat jij een goede start maakt.

Inhoud van dit artikel

  1. Wat is een ETF portefeuille?
  2. Hoe kun je een ETF portefeuille samenstellen
    • Spreiding
    • Risico
    • Hoeveel ETF’s heb je nodig?
  3. Voorbeeld ETF portefeuille
    • VWRL
    • IWDA + EMIM
    • Losse ETF’s
  4. Herbalanceren ETF portefeuille
  5. Conclusie

Wat is een ETF portefeuille?

Bij beleggen wordt met een portefeuille (of portfolio) de verzameling bedoeld van verschillende soorten beleggingen zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en ETF’s. Het zijn dus alle beleggingen die je in je bezit hebt.

Een ETF portefeuille is een verzameling van alle ETF’s die je in je bezit hebt. Omdat je met een ETF al belegt in meerdere bedrijven, is het mogelijk dat je genoeg hebt aan slechts één ETF. In andere gevallen heb je meerdere ETF’s nodig.

Hoe kun je een ETF portefeuille samenstellen

We kunnen ons voorstellen dat je het samenstellen van een goede ETF portefeuille lastig vindt. Er zijn namelijk heel veel verschillende ETF’s die allemaal hun eigen kenmerken hebben.

Daarom bekijken we de belangrijkste punten waarmee je rekening kunt houden bij het samenstellen van een ETF portefeuille. Daarna zullen we een aantal voorbeelden van een ETF portefeuille laten zien.

Spreiding

We hebben het net al even kort aangehaald. Spreiding is een van de meest belangrijke punten waarop je moet letten bij het samenstellen van een ETF portefeuille.

Wat bedoelen we met spreiding in een ETF portefeuille? Een van de voordelen van ETF’s is namelijk al dat je vaak een goede spreiding hebt. Je belegt namelijk in veel verschillende bedrijven. Dit hoeft alleen niet altijd te betekenen dat je ook een goede spreiding hebt. Laten we even naar een kort voorbeeld kijken.

Stel je belegt alleen in een ETF die zich richt op de technologiesector. Je belegt daardoor in veel verschillende bedrijven binnen de technologiesector. Als er dan iets aan de hand is, zoals bijvoorbeeld een tekort aan chips, dan kan de hele sector daar last van hebben. Dit heeft dan heel veel invloed omdat je alleen in die sector belegt.

Je kunt hetzelfde scenario bedenken met het beleggen in meerdere bedrijven in verschillende sectoren, maar slechts in één regio.

Daarom is het bij het samenstellen van een ETF portefeuille belangrijk dat je belegt in veel bedrijven in verschillende sectoren en regio’s. Hiermee kun je namelijk de risico’s verkleinen.

Risico

Hoeveel risico je verantwoord kunt nemen hangt over het algemeen af van je beleggingshorizon en hoeveel risico je bereid bent te nemen.

Zoals we net hebben gezien kun je het risico deels regelen met de hoeveelheid spreiding die je neemt. Bij een betere spreiding is het risico lager en het risico is hoger bij een minder goede spreiding.

Verder kun je bij het risico ook denken aan de soort belegging in de ETF. Hoewel de meeste ETF’s aandelen bevatten, zijn er bijvoorbeeld ook ETF’s die zich richten op obligaties. Met verschillende ETF’s kun je dan de verhouding tussen aandelen en obligaties bepalen voor je ETF portefeuille.

Het is soms lastig om te bepalen wat het risico is van een ETF. De ene ETF met 100% aandelen is namelijk minder risicovol dan de andere ETF die ook 100% aandelen heeft.

Gelukkig heeft elke ETF een factsheet waarin alle informatie over het risico van de ETF staat. Elke ETF wordt dan ingedeeld in een schaal van 1 tot 7.

Je kunt bij het samenstellen van je ETF portefeuille dus ETF’s opnemen met verschillende risicoprofielen, aan de hand van de hoeveelheid risico die je wil of kunt nemen.

Voor een overzicht van alle risico’s kun je verder lezen in ons artikel over risico’s bij ETF beleggen.

Hoeveel ETF’s heb je nodig?

Een vraag die veel gesteld wordt is hoeveel ETF’s je nodig hebt in je ETF portefeuille. Het is helaas niet mogelijk om daar een simpel antwoord op te geven.

In sommige gevallen heb je al een goede spreiding met één enkele ETF terwijl je in andere gevallen meerdere ETF’s nodig hebt.

Voor jezelf is het wellicht het meest handig om het aantal ETF’s zo klein mogelijk te houden. Dit geeft meer overzicht en bovendien heb je dan ook minder last van bijvoorbeeld transactiekosten.

Voorbeeld ETF portefeuille

We kunnen ons voorstellen dat je na alle tips het samenstellen van een ETF portefeuille nog steeds moeilijk vindt. Daarom hebben we een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet.

VWRL

In ons eerste voorbeeld van een ETF portefeuille zit slechts één ETF. Dit is de populaire ETF VWRL (IE00B3RBWM25). Waarom is deze ETF zo populair? Dit komt door de goede spreiding en de lage kosten.

De lopende kosten van deze ETF zijn namelijk slechts 0,22% per jaar. Bovendien zit VWRL in DEGIRO kernselectie. Daardoor kun je deze bij DEGIRO minimaal één keer per maand extra goedkoop aankopen. Dit is voor veel mensen een reden om VWRL te kiezen.

In VWRL zitten 3.514 bedrijven die verspreid zijn over veel verschillende sectoren zoals technologie, financiële dienstverlening en gezondheidszorg. Bovendien bevat VWRL bedrijven in ontwikkelde markten én in opkomende markten.

Voor een goede wereldwijde spreiding heb je dus eigenlijk geen andere ETF nodig naast VWRL.

Let wel op, VWRL bevat alleen aandelen en heeft daardoor nog steeds een risico van 5 op de schaal van 7. Het is daarom aan te raden om alleen in VWRL te beleggen voor de lange termijn.

IWDA + EMIM

De tweede ETF portefeuille die we bespreken bevat twee verschillende ETF’s. De eerste ETF is IWDA (IE00B4L5Y983). Dit is een ETF die op VWRL lijkt, maar er zitten kleine verschillen tussen IWDA en VWRL. Een van de verschillen is dat IWDA geen bedrijven bevat uit opkomende markten.

Als je naar kosten kijkt dan maakt het niet zoveel uit. IWDA heeft lopende kosten van 0,20% per jaar en zit ook in DEGIRO kernselectie.

Als je toch opkomende markten in je ETF portefeuille wil hebben dan kun je een ETF kiezen die alleen maar bedrijven bevat uit opkomende markten.

Een voorbeeld van zo’n opkomende markten ETF is EMIM (IE00BKM4GZ66). Dit komt door het grote aantal bedrijven (3.034) in de ETF en door de goede spreiding over verschillende sectoren en regio’s.

Het voordeel van deze ETF portefeuille is dat je de verhouding tussen ontwikkelde en opkomende markten zelf kunt bepalen. Als je de spreiding van VWRL wil ‘nabootsen’ dan kun je voor ongeveer 90% IWDA en 10% EMIM gaan.

Losse ETF’s

Ten slotte kun je natuurlijk nog aan de slag met losse ETF’s. Je kunt bijvoorbeeld een aparte ETF kopen van elke sector om zo alsnog een goed gespreide ETF portefeuille samen te stellen.

In onze ogen heeft dit echter niet zoveel zin. Door meer verschillende ETF’s aan te kopen maak je het jezelf alleen maar moeilijker. Bovendien kan het zijn dat die bepaalde ETF’s bijvoorbeeld niet in DEGIRO kernselectie vallen waardoor je meer transactiekosten betaalt.

Mocht je dit wel willen doen, blijf dan goed letten op een spreiding over meerdere bedrijven in verschillende sectoren en regio’s.

Herbalanceren ETF portefeuille

Als je een ETF portefeuille hebt samengesteld dan is het belangrijk om deze regelmatig te herbalanceren. Je hebt namelijk aan het begin een verdeling tussen verschillende ETF’s vastgesteld die past bij jouw risicoprofiel.

De ene ETF presteert echter beter dan de andere ETF. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde ETF een te groot (of te klein) aandeel krijgt in je ETF portefeuille.

Door te herbalanceren bij beleggen kun je ervoor zorgen dat je ETF portefeuille weer aansluit bij je wensen en risicoprofiel.

Conclusie

We hebben gekeken naar de meest belangrijke punten waarop je kunt letten bij het samenstellen van een ETF portefeuille. Hopelijk heb je een beter beeld gekregen van hoe je dit kunt aanpakken. Hoe ziet jouw ETF portefeuille eruit?

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Hoe kun je een ETF portefeuille samenstellen? - Finansjaal (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6060

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.