Hoe kun je de beste ETF voor de lange termijn kiezen? - Finansjaal (2024)

Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer wanneer ze gaan beleggen in ETF’s. Dat is logisch, want er is zoveel keuze. Wanneer je een ETF wil kiezen voor de lange termijn dan is het echter wel belangrijk dat je de juiste keuze maakt. In dit artikel laten we zien waar je allemaal op kunt letten wanneer je de beste ETF voor de lange termijn gaat kiezen.

Inhoud van dit artikel

  1. Beleggen in een ETF voor de lange termijn
  2. Waar kun je op letten bij de beste ETF voor de lange termijn?
    • Kosten
    • Spreiding
    • Soort ETF
    • Accumulerende ETF
  3. Wat is de beste ETF voor de lange termijn?
  4. Waar ETF’s kopen?
  5. Conclusie: beste ETF voor de lange termijn kiezen
Ontdek wat de beste ETF broker is!
Met de juiste ETF broker kun je kosten besparen, wat ten goede komt van je rendement. Om het makkelijk te maken voor jou hebben we de beste 3 op een rij gezet.

Bekijk top 3

Beleggen in een ETF voor de lange termijn

Eigenlijk is een ETF voor de lange termijn een beetje dubbelop. In veel gevallen beleg je al voor de lange termijn wanneer je in ETF’s belegt.

Door te beleggen in ETF’s volg je namelijk een index. Zo’n index kan wel duizenden bedrijven bevatten. Het voordeel hiervan is dat je in veel gevallen een goede risicospreiding hebt. Dit betekent dat je minder grote pieken hebt, maar je hebt ook minder diepe dalen. Het rendement op de lange termijn is dan stabieler.

Waar kun je op letten bij de beste ETF voor de lange termijn?

Je kunt op veel verschillende punten letten bij het kiezen van een ETF. Er zijn een aantal dingen extra belangrijk wanneer je op zoek bent naar een ETF voor de lange termijn. We hebben deze belangrijke punten hieronder voor je op een rij gezet.

Kosten

Wanneer je een ETF voor de lange termijn gaat kiezen is het kijken naar de lopende kosten van de ETF het meest belangrijke. Bij beleggen hebben kosten namelijk een grote impact op het rendement, zeker op de lange termijn.

Dit komt door het rente-op-rente effect. Het rendement wat je het eerste jaar misloopt door te hoge kosten kan de jaren erna geen nieuw rendement meer genereren. Dit gemiste rendement kan dan ook geen nieuwe rendement meer genereren enzovoorts.

Dit effect is makkelijk terug te zien is onderstaande afbeelding. De eerste vijf jaar is het verschil nog niet zo groot. Naarmate de periode langer wordt, zie je het verschil steeds groter worden.

Hoe kun je de beste ETF voor de lange termijn kiezen? - Finansjaal (1)

Spreiding

Zoals eerder gezegd hebben niet alle ETF’s een goede spreiding. Sommige ETF’s bevatten namelijk alleen bedrijven in een specifieke sector of regio. Je hebt bijvoorbeeld technologie ETF’s en ETF’s die de economie van Duitsland volgen.

In zo’n geval heb je een goede spreiding binnen de technologiesector of Duitsland, maar dit betekent niet dat je ook een algemeen goede spreiding hebt.

Neem als voorbeeld dat je hebt belegd in een ETF die de Duitse economie volgt. Je belegt dan in meerdere bedrijven in verschillende sectoren. Je hebt dan een goede spreiding binnen Duitsland. Mocht er echter wat gebeuren in Duitsland, dan worden al deze bedrijven geraakt. Dit betekent dat je hele portefeuille last heeft van deze negatieve gebeurtenis. De goede spreiding binnen Duitsland beschermt je hier dus niet tegen.

Daarom is het goed om erop te letten dat een ETF een goede spreiding heeft. Hiermee bedoelen we een ETF met meerdere bedrijven in verschillende sectoren en landen.

Soort ETF

Er bestaan verschillende soorten ETF’s. De twee grootste soorten zijn ETF’s die uit aandelen of uit obligaties bestaan. Als je kijkt naar het gemiddelde rendement van een ETF dan zie je dat aandelen op lange termijn het meeste opleveren.

Aandelen hebben echter wel het hoogste risico. Dit is ook logisch. Over het algemeen geldt namelijk dat wanneer het rendement hoger is, het risico ook hoger is.

Aangezien je toch een ETF zoekt voor de lange termijn is dit voor jou een minder groot probleem. Je hebt namelijk de tijd om een slechtere economische periode te overbruggen. Toch is het verstandig om op te passen voor ETF’s die erg risicovol zijn.

Accumulerende ETF

Bij ETF beleggen is er een verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF.

In het kort betekent een accumulerende ETF dat het dividend wordt geherinvesteerd in de ETF, terwijl je het dividend bij een distribuerende ETF krijgt uitgekeerd op je bankrekening.

Eerder in dit artikel hebben we het gehad over het rente-op-rente effect. Om te profiteren van dit effect moet je de opbrengsten van beleggen, dus het dividend, wel herinvesteren.

Bij een accumulerende ETF gebeurt dit herinvesteren automatisch. Wanneer je belegt in een distribuerende ETF moet je dit zelf doen. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar het is wel een extra handeling.

Bovendien kun je dan te maken krijgen met extra transactiekosten. Als je een ETF voor de lange termijn gaat kiezen kun je, als je de keuze hebt, dus beter meteen voor een accumulerende ETF kiezen.

Wat is de beste ETF voor de lange termijn?

We hebben nu wel de meest belangrijke punten genoemd, maar wat is de beste ETF voor de lange termijn?

In een eerder artikel hebben we al gekeken naar wat de beste ETF is. Dit zijn ook allemaal goede opties wanneer je een ETF voor de lange termijn zoekt.

We zullen nu één ETF benoemen dit aan alle bovenstaande criteria voldoet:

VWCE (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) is de beste ETF voor de lange termijn. Met meer dan 3.000 bedrijven in verschillende sectoren en regio’s is dit hét voorbeeld van een ETF met een goede spreiding. Bovendien heeft de ETF lage kosten van 0,22% per jaar laag en wordt het dividend automatisch opnieuw geïnvesteerd.

Waar ETF’s kopen?

Eerder hebben we gezien dat kosten belangrijk zijn bij het kiezen van een ETF. Hetzelfde geldt voor een broker. Maar wat is de beste ETF broker?

Met meer dan 2 miljoen klanten is DEGIRO een erg populaire broker. Wanneer je in ETF’s wil beleggen dan is DEGIRO de goedkoopste optie. Dit komt onder andere doordat ze DEGIRO kernselectie hebben. Dit is een lijst met ETF’s die je elke maand extra goedkoop kunt aankopen, onder bepaalde voorwaarden. VWRL is ook onderdeel van de kernselectie.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Krijg nu tijdelijk €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.*

*voorwaarden zijn van toepassing.

Bekijk DEGIRO!

Onze review

Conclusie: beste ETF voor de lange termijn kiezen

In dit artikel heb je kunnen lezen waar je op kunt letten als je een ETF voor de lange termijn gaat kiezen. Hopelijk lukt het je om op basis hiervan een goede ETF te kiezen. Samenvattend kun je dus op de volgende punten letten:

  • Lage kosten. Kosten hebben een grote impact op de lange termijn. Kijk dus naar de lopende kosten van een ETF. Daarnaast kun je ook naar de kosten van de broker kijken.
  • Spreiding. Om de risico’s van beleggen te minimaliseren wil je zorgen voor een goede spreiding. Dit betekent beleggen in meerdere bedrijven in verschillende sectoren en regio’s.
  • Soort ETF. Je belegt voor de lange termijn, dus je hebt ook tijd om een slechte economische periode af te wachten. Beleggen in ETF’s die aandelen bevatten levert daarom het meeste op.
  • Accumulerende ETF. Met een accumulerende ETF wordt het dividend automatisch geherinvesteerd. Op deze manier profiteer je van het rente-op-rente effect. Je kunt ook beleggen in een distribuerende ETF, maar dan moet je het dividend wel zelf herinvesteren.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te optimaliseren. Je hebt altijd de mogelijkheid om deze uit te schakelen.

instellingenACCEPTEREN

Hoe kun je de beste ETF voor de lange termijn kiezen? - Finansjaal (2024)

FAQs

Welke ETF heeft het hoogste rendement? ›

De SPDR-etf haalt het hoogste rendement. Deze heeft ook de laagste kosten. De etf van Amundi weet het rendement van de benchmark het beste na te bootsen, waarschijnlijk door de volledige replicatie.

Hoe kies je de juiste ETF? ›

Hoe selecteer je een ETF als er verschillende bestaan voor dezelfde onderliggende waarde? Je kan dan kijken naar de TER (kosten), welke beurs, zit het in de kernselectie, historisch rendement, leeftijd van de ETF, aandeelprijs, uitgever en de volume hoeveel er in gehandeld wordt.

Welke ETF voor 2024? ›

Overzicht van de beste ETF's in 2024
  1. Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) samen met Vanguard Total International Stock ETF (VXUS) ...
  2. Vanguard FTSE Developed World ETF (VEVE) + Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VFEM) ...
  3. Northern Trust World + Northern Trust Emerging Markets + Northern Trust Small Caps fonds.
Jan 30, 2024

Wat zijn de beste lange termijn ETFS? ›

We zijn nu aangekomen bij de beste ETF's voor lange termijn investeren.
  • Vanguard S&P 500 ETF.
  • Vanguard FTSE All-World UCITS ETF.
  • iShares Global Clean Energy ETF.
  • VanEck Vectors Video Gaming and eSports.
Mar 15, 2023

Wat is de beste wereldwijde ETF? ›

Vanguard FTSE Developed World is het grootste fonds met een Gold rating onder de wereldwijde large-cap aandelen ETF's. Het biedt blootstelling aan large- en mid-cap bedrijven die genoteerd zijn in ontwikkelde markten. Het omvat meer dan 2.100 aandelen, waarvan de top 10 minder dan 20% uitmaakt.

Welke ETF betaald meeste dividend? ›

Overzicht beste dividend ETF's
PlekNaam ETFRendement 1 jaar
1.iShares USA dividend IQ ETF13,91%
2.Deka Euro Stoxx ex fin. dividend ETF-3,22%
3.SPDR US dividend Aristocrats ETF19,96%
4.SPDR Global dividend Aristocrats ETF11,81%
1 more row
Sep 1, 2022

Wat is de veiligste ETF? ›

Onder de ETF's die het sterkst stegen, waren onder meer de iShares Core MSCI World en de Vanguard FTSE All-World; beide dragen een Morningstar Medalist Rating van Silver.

Wat zijn de veiligste ETF's? ›

Voorbeelden van relatief veilige aandelen ETFs:
  • Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL)
  • iShares MSCI World ETF (URTH)
  • Russell 3000 Index (RUA)
  • Russell 2000 Index (RUT)
  • Invesco S&P 500 Low Volatility ETF (SPLV)
Oct 31, 2020

Is het verstandig om te beleggen in ETF's? ›

Ja, beleggen in ETF's kan een verstandige keuze zijn vanwege de diversificatie, lage kosten en eenvoud. ETF's zijn passief beheerde fondsen die een brede marktindex volgen, waardoor ze een effectieve manier bieden om te beleggen in een brede waaier van effecten.

Welke ETF is de beste? ›

De 6 beste ETF's om in te beleggen in 2024
  • Xtrackers Future Mobility UCITS ETF 1C (ticker: XMOV)
  • L&G Hydrogen Economy UCITS ETF USD Acc (ticker: HTMW)
  • Xtrackers Artificial Intelligence & Big Data UCITS ETF 1C (ticker: XAIX)
  • Amundi Index FTSE EPRA NAREIT Global UCITS ETF DR (ticker: EPRU)

Wat is beter ETF of aandelen? ›

Als je al goed weet in welke bedrijven je wilt beleggen, dan zijn aandelen wellicht een beter beleggingsinstrument om te kiezen dan ETF's. Je kunt er dividend mee verdienen en het rendement op een belegging in aandelen kan veel hoger zijn dan bij ETF's, maar brengt echter ook een hoger beleggingsrisico met zich mee.

Welke aandelen kopen voor lange termijn? ›

De beste aandelen voor de lange termijn
  • ASML - 11.7%
  • Microsoft - 11.1%
  • Amazon - 9.3%
  • Salesforce 6.8%
Feb 27, 2024

Wat zijn de beste aandelen voor 2024? ›

Globale lijst met beste aandelen om te kopen
  • ASML Holdings (ASML) - Een Nederlandse chipmaker die de wereld bevoorraadt.
  • LVMH (MC) - Een luxe modeaandeel dat macro-tegenwind overwint.
  • UnitedHealth Group (UNH) - Grootste zorgverzekeraar in de Verenigde Staten.
  • Amazon (AMZN) - Een potentiële op groei/waarde gebaseerd aandeel.
Feb 21, 2024

Waarom beleggen op lange termijn? ›

Dat beleggen juist op de lange termijn zo goed werkt, komt door het gegeven samengesteld rendement. Het betekent simpelweg dat je over je rendement ook weer rendement kunt behalen. En daarbij geldt: hoe langer je belegt, hoe groter het effect.

Wat is de beste S&P 500 ETF? ›

De winnaar is de iShares Core S&P 500 ETF (CSPX). Deze ETF heeft het grootste beheerde vermogen met $ 33,5 miljard en heeft net als Vanguard de iShares Core 500 ETF (CSPX) 0,07% aan jaarlijkse kosten. Het rendement van 9,83% is 0,15% hoger dan de zichzelf gestelde benchmark.

Wat is het gemiddelde rendement op een ETF? ›

Wat is het gemiddelde ETF-rendement? Het gemiddelde ETF-rendement zal variëren afhankelijk van de strategie en doelstellingen van elk fonds. ETF's voor de brede markt genereren echter een gemiddeld rendement tussen 7 en 10% . U kunt beleggen in ETF's die specifieke soorten aandelen volgen, zoals bedrijven die een hoog dividend uitkeren.

Hoeveel dividend keert een ETF uit? ›

Hoeveel dividend geeft een aandeel? Veel bedrijven en ETFs geven 1 tot 2% dividend per jaar (dit is het dividend ten opzichte van de aandelenkoers). Dat zou betekenen dat je voor elke euro elk jaar €0,01 tot €0,02 dividend krijgt. Er zijn ook bedrijven of ETFs die een stuk meer dividend geven.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 6475

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.