Wat is een risicovolle ETF? (incl. voorbeelden) - Finansjaal (2024)

ETF’s worden vaak gezien als een veilige belegging. Dit is deels waar, omdat het met ETF’s makkelijk wordt om voor een goede spreiding te zorgen. Toch is het beleggen in ETF’s niet altijd zonder risico’s. In dit artikel bespreken we hoe je een risicovolle ETF kunt herkennen en noemen we een aantal voorbeelden van risicovolle ETF’s.

Inhoud van dit artikel

  1. Wat is een risicovolle ETF?
  2. Hoe kun je een risicovolle ETF herkennen?
    • Risico-indicator ETF
    • Inverse en leveraged ETF’s
      • Inverse ETF’s
      • Leveraged ETF’s
  3. Wat is een voorbeeld van een risicovolle ETF?
    • Lyxor CAC 40 Daily (-2x) Inverse UCITS ETF
  4. Conclusie

Wat is een risicovolle ETF?

Niet elke ETF is even risicovol, maar wanneer noem je iets een risicovolle ETF? Het risico van een ETF kan van verschillende factoren afhangen. In dit artikel bekijken we twee belangrijke factoren.

Allereerst heeft het te maken met de volatiliteit van een ETF. Dit geeft aan hoeveel de koers van een ETF schommelt. Hoewel er bij beleggen altijd pieken en dalen zijn, verschilt het wel per ETF hoe groot deze schommelingen (volatiliteit) zijn.

Sommige ETF’s verloren namelijk meer dan 30% tijdens de crisis in 2008, terwijl andere ETF’s slechts 10% verloren. De eerste ETF wordt daardoor als risicovoller gezien.

Daarnaast zijn er ook ETF’s waarbij de nadruk ligt op beleggen op de korte termijn. In dit artikel laten we je zien hoe je deze ETF’s kunt herkennen.

Doordat beleggen altijd pieken en dalen heeft, is beleggen op de korte termijn extra risicovol. Je loopt namelijk het risico dat je net belegt in een slechtere economische periode (dal).

Hoe kun je een risicovolle ETF herkennen?

Je kunt een risicovolle ETF op verschillende manieren herkennen. We bespreken in dit artikel de risico-indicator en inverse / leveraged ETF’s.

Risico-indicator ETF

Om het makkelijker te maken om informatie over het risico van een ETF te vinden, is het voor beheerders van ETF’s verplicht om een document met essentiële beleggersinformatie op te stellen.

In dit document staat ook een risico-indicator van een ETF. Dit is een score van 1 tot 7, waarbij 1 het minst risicovol is en 7 het meest risicovol.

Veel ETF’s hebben al een score van 5 uit 7 puur omdat ze volledig uit aandelen bestaan. Ondanks dat zo’n ETF een goede spreiding heeft. Wanneer je belegt voor de lange termijn hoeft dit echter geen probleem te zijn.

Inverse en leveraged ETF’s

Zoals we net gezien hebben veel ETF’s een hoge risico-indicator omdat ze uit aandelen bestaan.

Toch zijn er ook ETF’s die nog risicovoller zijn dan deze ETF’s. We hebben deze ETF’s eerder in dit artikel al benoemd als ETF’s waarbij de nadruk ligt op korte termijn beleggen.

Twee soorten meer risicovolle ETF’s zijn inverse en leveraged ETF’s.

Inverse ETF’s en leveraged ETF’s zijn beide voorbeelden van risicovolle ETF’s omdat ze gericht zijn op (hoge) rendementen op de korte termijn. In zo’n geval wordt beleggen meer speculeren.

Je kunt deze ETF’s herkennen door te kijken naar de naam van de ETF. We zullen hier later in dit artikel een aantal voorbeelden van inverse en leveraged ETF’s laten zien.

Inverse ETF’s

Bij inverse ETF’s wordt het rendement omgekeerd. Wanneer de index stijgt, maak jij verlies. En andersom natuurlijk.

Bij inverse ETF’s gok je er dus op dat de index waarin je hebt belegd gaat dalen. Wanneer de index die de ETF volgt daalt, maak jij namelijk winst.

Doordat aandelen op de lange termijn in het algemeen stijgen, zijn inverse ETF’s er vooral voor bedoeld om op de korte termijn te profiteren van dalingen in markt.

Leveraged ETF’s

Naast inverse ETF’s heb je leveraged ETF’s. Hierbij wordt er gewerkt met een hefboom. Met een hefboom wordt het rendement (positief en negatief) versterkt.

Het maximale verlies bij ETF beleggen wordt door leveraged ETF’s al snel 100%. Bij een 3x leveraged ETF verlies je namelijk 100% wanneer de koers op één dag met 33,33% daalt.

Wat is een voorbeeld van een risicovolle ETF?

Nu we het hebben gehad over risicovolle ETF’s zullen we ook een aantal voorbeelden noemen.

Dit zijn voorbeelden van inverse en leveraged ETF’s, waarbij de nadruk op korte termijn beleggen ligt. Deze ETF’s hebben allemaal een score van 6 of 7 op de risico-indicator in de essentiële beleggersinformatie.

Xtrackers S&P 500 Inverse Daily Swap UCITS ETF

Het eerste voorbeeld van een risicovolle ETF is de Xtrackers S&P 500 Inverse Daily Swap UCITS ETF. Deze ETF volgt de Amerikaanse S&P 500 inverse. Dit betekent dat je rendement hoger wordt wanneer de index daalt.

De ISIN-code van deze ETF is LU0322251520. Dit is een unieke code waarmee je een ETF makkelijk kunt opzoeken bij je broker. Bij de verplichte risico-indicator voor ETF’s heeft deze ETF een score van 6 op de schaal van 7.

WisdomTree S&P 500 3x Daily Leveraged ETF

De tweede risicovolle ETF die we benoemen is de WisdomTree S&P 500 3x Daily Leveraged ETF. De ISIN-code is IE00B7Y34M31. Ook deze ETF volgt de S&P 500, maar met een hefboom van 3x.

Dit betekent dat als de S&P 500 een rendement heeft van 10%, deze ETF een rendement van 30% heeft.

Wanneer de S&P 500 daalt, dan daalt de ETF ook 3x zo hard. Dit betekent dat de hele ETF waardeloos kan worden als de S&P 500 met 33% daalt op één dag.

Door de hefboom en het risico dat daarmee gepaard gaat heeft deze ETF ook een risico-indicatie van 7 op de schaal van 7.

Lyxor CAC 40 Daily (-2x) Inverse UCITS ETF

Het laatste voorbeeld van een risicovolle ETF is de Lyxor CAC 40 Daily (-2x) Inverse UCITS ETF. De ISIN-code is FR0010411884.

Deze ETF volgt de CAC 40. Dit is een index met de 40 belangrijkste Franse bedrijven. De index is vergelijkbaar met de Nederlandse AEX.

We hebben eerder een voorbeeld laten zien van een inverse en van een leveraged ETF, maar deze ETF is zowel inverse als leveraged. Hierdoor kun je dus extra (leveraged) profiteren van een dalende markt (inverse).

Dit betekent dat als de CAC 40 met 10% stijgt, jouw rendement -20% is. Wanneer de index met 10% daalt, dan is jouw rendement +20%.

Omdat deze ETF zowel het risico van een inverse ETF als dat van een leveraged ETF heeft, is het ook niet verrassend dat deze ETF een 7 scoort op de risico-indicator in het verplichte document met essentiële beleggersinformatie.

Conclusie

Allereerst is het belangrijk om te benoemen dat een hogere risico-indicator niet altijd slecht hoeft te zijn. ETF’s met alleen aandelen hebben vaak ook een risico-indicator van 5. Dit hoeft geen probleem te zijn bij beleggen op de lange termijn. Zonder risico is er namelijk ook geen rendement.

Wanneer de risico-indicator 6 of 7 is, dan is een ETF echter vaak niet geschikt voor de gemiddelde belegger. Vaak gaat het dan om inverse of leveraged ETF’s, waar we in dit artikel een aantal voorbeelden van hebben genoemd.

Naast wat in dit artikel is benoemd kun je zelf ook op een aantal punten letten bij het kiezen van een ETF. Hiermee kun je ook voorkomen dat je in een te risicovolle ETF belegt. Daarnaast kun je ook nog kijken naar onze tips voor ETF beleggen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te optimaliseren. Je hebt altijd de mogelijkheid om deze uit te schakelen.

instellingenACCEPTEREN

Wat is een risicovolle ETF? (incl. voorbeelden) - Finansjaal (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 5711

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.